Hírek Helyi hírek Normál helyi A Szemere építészeti szempontból

A Szemere építészeti szempontból

A hg.hu internetes magazin összegyűjtötte az elmúlt években Magyarországon épült iskolákat és azokat építészeti szempontból értékelte. A válogatásban megtalálható a Szemere Általános Iskola is.
 
Ezen a linken olvasható a teljes cikk. A honlapon szavazni is lehet az iskolákról.
“Az új péceli iskola tömegét a bonyolult telek- és szomszédsági viszonyok határozták meg. Utcai homlokzat nincs, az udvar viszont a műemlék Ráday-kastély felé néz; az épületet ráadásul össze kellett csatolni a régi nyolc tantermes iskolával. A barokkos tömegtagolás a meglévő hangsúlyokhoz igazodik: a nemes bádoggal burkolt „tanári szárny” például a kastély szemközti, hasonló anyaggal tetőzött főrizalitjára rímel.
A középső szárny, az iskola centruma tartalmazza az aulát és az étkezőt, míg a földtől hídszerűen elemelkedő, hosszan elnyúló tantermi szárny nemcsak átjárást enged a kert két része közt, de összeköttetést is biztosít a régi épülethez. Az iskola belső tereinek színezését a hét emberi csakra hagyományos színei ihlették; a színek egyszersmind az adott belső tér funkcióját is leképezik.
A szűkös forrásokból emelt épület komoly elismeréseket aratott, a hollandiai A10 építészeti magazinban például háromoldalas riportban számoltak be róla.”
pécelinfo.hu  hírek
Ma 2023. Május 29., Hétfő, Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!