Hírek Pszichológus szemmel Segítség, megcsal a párom!

Segítség, megcsal a párom!

Olvasóm írta, kiderült, hogy párja megcsalta őt. Teljesen elkeseredett, úgy érzi vége mindennek, a kapcsolatnak lőttek. Az elkeseredettség érzése teljesen természetes, ellenben a tapasztalat azt mutatja, hogy több pár sikeresen túljut a megcsalás helyzetén és jobb "minőségű" kapcsolatban élnek aztán együtt tovább. Levelében magát hibáztatja, azt írja "biztos jobbat talált nálam a párom".


Először is szögezzük le, mi is az a megcsalás. Páronként eltérő lehet mit tekintünk megcsalásnak és a definíció,  (ha lenne) valahogy így hangzana: hűtlenség, vagy megcsalás az, amit a párok tagjai hűtlenségként élnek meg. TEHÁT: Van olyan kapcsolat, ahol egy csók belefér, létezik másik a kapcsolat, ahol szorosabbak a határok. Azt, hogy ez meddig szól a kiegyensúlyozott partnerkapcsolatról, korábbi cikkünkben fejtettük ki.

Akkor kezdjük:

Vegyük a sokak számára ismert nézetet miszerint, ha Józsi megcsalja Marit, akkor Józsi egy utolsó szemétláda, aki mindenért hibás és különben is "hogy tehette ezt?" Neki kell vezekelnie. És ójjaj, szegény Mari már megint ezt történt vele. Vagyis: itt egy áldozat és bűnös felállást látunk, amiben Józsi tehet róla, hogy a kapcsolat így alakult.
Pszichológusként másként nézünk a megcsalásra.

Korábbi írásomban szó esett már a családterápiás rendszerszemléletről, aminek a lényege, hogy minden családban vagy párkapcsolatban kialakul egy egyensúly, amit mindenki igyekszik fenntartani. Az egyensúly kialakításában a család vagy pár összes tagja  részt vesz, mindenki hat mindenkire. http://empatika.24.hu/2015/10/16/ha-egy-parkapcsolatban-problemak-vannak/

Ami a megcsalás mögött lehet...

Amikor megkeres minket egy pár, akinél hűtlenség történt, az első dolog, amit igyekszünk tudatosítani bennük, hogy nincs olyan, hogy HIBÁS. A megcsalásra mi pszichológusok tünetként tekintünk és azt segítjük elő, hogyan nézzünk a látható felszín mögé. A megcsalás mindig valamilyen problémát, valamilyen hiányt jelez a kapcsolatban. A megcsalás egy veszteség élmény, bizalom vesztéssel és sok-sok felszínre törő negatív érzéssel jár mindkét fél részéről. Aki kilép a kapcsolatból gyakran bűntudattal reagál, míg a másik fél becsapva érzi magát és gyakori reakció - amit olvasónk is ír - saját magunk leértékelése.

Mindig érdemesebb az eredeti kapcsolatot nézni, és vizsgálni, mint a külső harmadikra mutogatni, mert ebből tanulhatunk, így fejlődhetünk. A harmadikra mutogatás bár lehet, hogy felszabadító érzés, nem hoz hosszútávú változást és a saját felelősség eltolásáról is tanúskodik. Valóban könnyebb azt mondani, hogy "Elcsavarta a párom fejét az a céda és olyan kihívó a viselkedése amúgy is", mint belegondolni és elgondolkodni azon, "mi lehet az én részem, mi okozhatta a rést a kapcsolatunkon, ahova beleillett Julcsi/Peti".

Nézzük meg mik lehetnek a megcsalás mögött meghúzódó tényezők:

  • intimitás hiány (nincs egymásra idő, inkább a telefont nyomkodjuk, minthogy beszélgetnénk, vagy simogatnánk egymást)
  • nem látjuk a problémákat, nem vesszük komolyan a másik igényeit
  • önismerethiány (olyat várunk a másiktól, amit alapvetően magunknak kéne biztosítani saját magunk számára... "nem tartom magam szépnek és csinosnak, ezért a páromtól várom el, hogy ezt folyamatosan jelezze nekem" A párunk képtelen a MINDENÜNK lenni.)
  • önbizalom hiány: gyakran azt éljük meg nem vagyunk elég szerethetőek, nem vagyunk megfelelőek a másiknak
  • eltérő igények és ezek fel nem ismerése vagy letagadása
  • a kommunikáció hiánya
  • elhanyagoltság érzés: tartósan nem kapom meg azt, amire vágyom, így tartós hiányérzetem lesz
  • unalmassá válik a másik... Gyakran indokolják a hűtlenséget úgy, hogy "valami izgalomra vágytam" DE! Biztos, hogy a másik unalmas? Magunkat hogy látjuk a hétköznapokban? Mennyire örömteli az életünk?
  • "többre vágytam" - szintén gyakori indoklás. Lefordítva: többnek szeretném magam érezni, mint a jelenlegi kapcsolatban. A külső kapcsolat átmeneti önbizalom növekedést hozhat, azonban az alap-konfliktusainkat nem oldják meg.

A tapasztalat azt mutatja, a külső kapcsolat átmenetileg izgalmat, önbizalom növekedést hozhat, azonban a csavar a dologban, hogy az az ember, aki kilép, közben mélységében semmit sem változik. Az alapkonfliktusaink, a saját elakadásaink nem oldódnak meg attól, ha továbbállunk és másban keressük a boldogságot.

Önismeret kérdése az is, hogy lássam, ha sokat gondolok egy férfira/nőre, aki nem a párom, akkor az azt jelzi nekem, valami hiányom lépett fel, valami nem működik a kapcsolatban. Döntés kérdése, hogy tovább ábrándozok, vagy el kezdek tudatosan azzal foglalkozni mi okozhatja bennem, vagy a kapcsolatban a hiányt.

Természetesen létezik helyzet, ahol hiába beszéljük meg, az elválás lesz a célravezető. Ha már mindent megtettünk és megpróbáltunk és ez mégsem hoz változást, lépjünk ki a kapcsolatból.  Rettegni attól, hogy "jajj egyedül maradok és ó mi lesz és különben sem vagyok már fiatal" és emiatt kapcsolatban maradni meglehetősen személyiség romboló stratégia.

Általában a megcsalás egyenlő a következő megoldásmóddal: összepakolok, elköltözök, szakítok. Merjünk kilépni a belénk nevelt sémákból, járjuk a saját utunkat függetlenül attól, hogy ki mit gondol a környezetünkben. Csak azért, mert azt tanultam meg, “hogy nekem ebben a helyzetben mit kell éreznem, és hogy kell viselkedjek”, nem kell szakítani. Adjunk magunknak időt, gyászoljuk meg a bizalmat, és ki-ki hozza meg saját döntését a hogyan továbbról.

Amennyiben kérdése merült fel, vagy tanácsra van szüksége: írjon a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. email címre bátran és válaszolunk!

facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!