Hírek Pszichológus szemmel 21 nap panaszkodás nélkül

21 nap panaszkodás nélkül

"jajj, minden olyan nehéz" - "ebben az országban nem lehet előre jutni" - "na tessék, pont előttem megy el a metró, annyira tipikus" - "tuti, nem fog sikerülni" - "kész csődtömeg vagyok"

Ugye ismerősek ezek a mondatok?

Ezek a panaszkodás jellegzetes megnyilvánulásai. Vegyük végig mivel jár és milyen következményei lehetnek annak, ha valaki tartósan panaszkodik?

 

 

  • Gyarkan hajlamosak vagyunk általánosítani, ami így jelentősen TORZÍTJA a helyzetet ( pl. "lekéstem a metrót, egy csődtömeg vagyok!" - GONDOLJUNK BELE RACIONÁLISAN! Csak azért, mert lekéstem a metrót nem vagyok csődtömeg, csupán később indultam el otthonról, picit lustiztam stb.
  • Hajlamosak vagyunk magunkat ÁLDOZAT szerepbe tenni és minden felelősségtől mentesíteni magunkat. Úgy teszünk, mintha semmilyen befolyásunk nem lenne az adott napunkra vagy percünkre.  "velem mindig ez történik" - "minden pasi ezt teszi velem" VAJON MI A MI A SZEREPÜNK EBBEN? MI A KÖZÖS A KAPCSOLATAINKBAN?
  • Ha megállás nélkül CSAK A NEGATÍV TÖRTÉNÉSEKRE FÓKUSZÁLUNK, az könnyen elindíthat bennünk egy spirált, aminek a vége akár a depresszió is lehet.  A depressziós ember egyik jellemzője az, hogy olyan "szemüveget hord", amivel csak a negatív történéseket veszi észre a környezetből.
  • A panaszkodás rendkívül megterhelő a hallgató közeg számára is, így számoljunk azzal is, ha így cselekszünk, barátainkat idővel elveszíthetjük.
  • A panaszkodásnak TESTI TÜNETEI is jelentkezhetnek egy idő után, hiszen a tartós negatív érzelmi állapot képes gyengíteni az immunrendszert is.
  • A folyamatos sopánkodás a JÖVŐKÉPÜNKET IS RONTJA, ami szintén a depresszió egyik jellemző tünete lehet.


MI LEHET A MEGOLDÁS?
PANASZKODÁS HELYETT HITELES ÉRZELEMKIFEJEZÉS

Fontos, hogy ne keverjük össze a panaszkodást azzal amikor hitelesen közvetítjük negatív érzelmeinket. A negatív érzelmek kommunikálása igen fontos, hiszen ha nem fejezzük ki bánatunkat, vagy frusztrációnkat, később akár testi tünetekben köszön vissza.

"jajj minden olyan nehéz" - általánosít, személytelenít. Lefordítva, konkretizálva pl.: "szomorú vagyok, mert elrontottam ma valamit a munkahelyemen, emiatt nem éreztem magam hatékonynak."

MI A MEGOLDÁS?  "holnap picit korábban bemehetek és dolgozom még rajta. Tanulok a mai történésből és jobban fogok figyelni erre. Mindenkivel előfordulhat a hibázás, nem dől össze a világ."
"már nem szeretsz, ugye?" Lefordítva, konkretizálva pl.: "ma reggel nem öleltél meg, ahogy szoktál minden nap, emiatt csalódott voltam és szomorú, jólesik, amikor megölelsz mert abból érzem, hogy szeretsz"

VEGYÜK ÉSZRE A POZITÍV TÖRTÉNÉSEKET IS!
"bár ma elrontottam x dolgot a munkahelyemen és emiatt csalódott lettem, a párom nagyon kedves üzenetet hagyott nekem reggel. Csodaszép idő van stb."

VEGYÜK ÉSZRE A SAJÁT SZEREPÜNKET IS A HELYZETEKBEN! A DOLGOK NEM CSAK ÚGY TÖRTÉNNEK VELÜNK!

TEHÁT: PANASZKODNI valóban nem érdemes. VISZONT! Negatív érzéseinket minél konkrétabban és valódi érzelmeket (SZOMORÚSÁG, CSALÓDOTTSÁG, ELKESEREDETTSÉG, DÜH stb.) kifejezve kommunikáljuk, annál biztosabb, hogy környezetünk is megért és elfogad minket.

facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!