Hírek Pszichológus szemmel Bántalmazó partnerkapcsolat

Bántalmazó partnerkapcsolat

Ahány kapcsolat, annyiféle szokás és értékrend. Minden kapcsolatnak saját története van, az ami nálunk működik, nem biztos, hogy másnál is megfelelő.

Mégis van egy határ, amit ha partnerünk átlép, az már nem a szimmetrikus kapcsolatra jellemző, hanem bántalmazásnak minősül.

 


Pontosan mi is az a bántalmazás?
A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]"

Tehát, ha kiabálnak, megütnek, bezárnak, anyagilag kisemmiznek egy kapcsolaton belül, az is bántalmazás. Ugye hallottunk már hasonlóakat környezetünkben: - “ hogy jajj egy pofon belefér…megütött, de tudom, hogy szeret…..nálunk csak a párom nyúl a pénzhez, de hát ez a férfi dolga”

Jó, ha tudjuk, hogy egy pofon is bántalmazás és a szeretetnek egyáltalán nem a jele a fizikális vagy verbális agresszió.
Vegyük most végig milyen fajtái lehetnek a bántalmazásnak:

Szóbeli (verbális) erőszak


A nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés (például a nő külseje, vallása vagy faji hovatartozása miatt), bántalmazással, veréssel való fenyegetés, gyerekek elvételével, öngyilkossággal való fenyegetés
“ csak ennyit keresel? “- “hogy nézel ki? “
“ már megint ezt a béna ruhát vetted fel? “
“ ha nem csinálod ezt vagy azt, kapsz egyet”
“ elviszem a gyereket, ha nem csinálod, amit mondok”
“ ha elhagysz, megölöm magam “

Lelki erőszak

Alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadása. Ide tartozik, ha valakit a barátaitól családjától vagy kedvenc hobbijától tilt el a párja. Gyakorlatilag módszeresen elzárja őt a külvilágtól, a kapcsolataitól. Postaláda kulcsának elvétele, email fiókok ellenőrzése.
“ ne menj el vele találkozni, inkább maradj velem”
“ már megint nézett az a férfi, biztos kihívóan vagy felöltözve “
Állandó féltékenykedés, a konfliktusokat és problémákat nemhogy nem akarja megoldani a partner, egyáltalán nem beszéli meg párjával, sőt kizárólag párját hibáztatja mindenért.
“ hisztizel már megint, ez is a te hibád”
“ kiprovokálod, hogy megüsselek”

Testi (fizikai) erőszak

Ide tartozik minden erőszakos fizikai kontaktus, ami a másik félnek fájdalmat okoz.
Lökdösés, pofozás, fojtogatás, haj húzása/kitépése, ököllel/eszközzel való ütés, rugdosás, harapás, rázás, égetés, fegyverrel (késsel, lőfegyverrel, nehéz tárgyakkal) való fenyegetés vagy bántás, alapvető testi igények és szükségletek megtagadása (éheztetés, szomjaztatás, alvásmegvonás, ürítkezés kontrollálása), bezárás, kizárás, megkötözés és mozgásszabadság korlátozása

Szexuális erőszak

Nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, nemi erőszak, szexszel való fájdalomokozás vagy megalázás, tárggyal való nemi erőszak, intim testrészeik bántalmazása, másokkal való közösülés/prostitúció kényszerítése, reproduktív jogok korlátozása: fogamzásgátlás akadályozása vagy kényszerítése, terhességre vagy abortuszra kényszerítés

Gazdasági erőszak


Anyagi függésben tartás, munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, nő fizetésének elvétele, mindennapi kiadások megkérdőjelezése és fillérre való elszámoltatása, közös néven levő céggel (Bt., Kft.) való sakkban tartás/zsarolás

“ ne menj dolgozni, maradj csak itthon, élj a gyerekeknek”
“ majd én kezelem a pénzügyeid, neked ezzel sem kell foglalkoznod”
Ha valakihez az eddigi felsorolt módokon viszonyul a társa, érdemes elgondolkodni, hogy a kapcsolat valóban szimmetrikus-e, a saját igényeit képes-e érvényesíteni, van-e kölcsönös meghallgatása a másiknak.

Ezzel ellentétben röviden nézzük át, milyen egy is jól működő, erőszakmentes kapcsolat.

 

  • A problémákat meg lehet beszélni, és a közös megbeszélés változást és eredményeket hoz.
  • A kapcsolatban van mód az erőszakmentes kommunikáció használatára.
  • Mindketten ugyanannyi energiát fektetünk a problémák megoldásába.
  • Szabadon kifejezhetem az érzéseimet, igényeimet
  • A sikereimre partnerem boldogan és támogatóan reagál, motivál a munkámban.
  • Mindkettőnknek lehetősége van a változásra és a fejlődésre.
  • A partnerem ösztönzi, hogy egyre több legyek és fejlődjek. Úgy érzem, az életem egyre teljesebb.
  • Egyre erősebbnek érzem magam, biztonságban érzem magam a kapcsolatban
  • A partnerem elenged, ha szakítani akarok, lehetőségem van nemet is mondani

Amennyiben nem ezeket tapasztaljuk kapcsolatunkban, érdemes felekresni a NANE-t www.nane.hu, illetve a PATENT Egyesületet www.patent.org.hu

Kurán Zsuzsa

facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!