Hírek Helyi hírek Normál helyi Vezetékszakadás és kastély

Vezetékszakadás és kastély

Az elmúlt években egyre többször lehet hallani a városimázs kifejezésről. Minden településnek szüksége van marketingre, még ha elsőre idegenül is hangzik a párosítás. Ha abban a szerencsés helyzetben van egy város, hogy van elfogadott, konszenzusra épülő stratégiája, akkor a stratégiában megcélozni kívánt csoportokat el is kell érni, számukra pozitív képet kell sugározni. Ha egy település atomhulladék-temetőt szeretne építtetni akkor nyilván azt kell közvetítenie magáról, hogy sok az elköltöző és egyre magasabb az átlagéletkor. De ha több betelepülőt, a kimért belterületi telkek eladását, ebből magasabb adóbevételeket akar, akkor egy élhető város képét kell kialakítania és kommunikálnia.

Az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő idén júliusában publikálta 2009-es városimázs toplistáját, ahogy arról honlapunkon is beszámoltunk. A kutatás a 10 000 főnél nagyobb lakossal rendelkező városokat vizsgálta és hasonlította össze az országos médiában való megjelenésük alapján. A nagyvárosok rangsorában Debrecen, a középvárosoknál Esztergom, míg a kisvárosoknál Balatonfüred lett az első helyezett. Ezen városok jelentek meg legtöbbször pozitív képpel a vizsgált sajtótermékekben.

Pécel 2008-ban a 25. volt, míg az idei listán a 18. helyezést érte el a 79 kisvárost számláló listán. 48 pontot kapott a kutatók által választott módszertan alapján, ami lényegesen jobb az utolsó helyezett 10 pontjánál, de nem is marad el jelentősen az első helyezett balatoni város 75 pontjától. A tanulmányt készítő cég honlapjáról is letölthető dokumentum pár szót ejt városunkról, ami a "középszerű" jelzőt kapta. Ezt a jelzőt - a kiadvány szerint - azok a városok "érdemelték ki" akik valamiben közepesen jól, míg másban rosszul teljesítettek. Pécel város az országos médiában többször tudott magáról pozitív képet adni, míg a város hivatalos honlapja "rontott" a pozíción.

A tanulmány szerzői a 2007. novembere és 2008. novembere közt megjelent újságokat, tv-s és rádiós archívumokat valamint internetes portálokat bogarászták végig. Az egyes településekről megjelent híreket besorolták pozitív vagy negatív kategóriába, a semlegesnek tartott információkat figyelmen kívül hagyták.

Az interneten is elérhető lapok és tv-k archívumait én is átnyálaztam. Nem mondom, hogy megismételtem a fent idézett felmérést a tanulmány módszertani ajánlásai alapján. Pusztán arra voltam kíváncsi, hogy ténylegesen milyen hírek is jelentek meg az elmúlt években Pécelről. Egyszerűen rákerestem a "Pécel" szóra néhány internetes oldalon (nol.hu, mno.hu, mtv.hu, 24ora.index.hu., hirkereso.hu, fn.hu) és az eredményeket kigyűjtöttem egy táblázatba. Természetesen a Péceli Gáborról (MTA levelező tagja, egyetemi tanár) szóló híreket nem vettem figyelembe. Minden híradást nem olvastam végig, csak a tartalmuk besorolására fókuszáltam. Közel 150 cikket, interjút, hírt, hírecskét találtam 2005-től mostanáig.

Talán nem is annyira meglepő, de a legtöbb találat, a hírek majdnem harmada a vasúton tapasztalt fennakadásokról szólt. A különbség csak az volt, hogy vezetékszakadás, kábellopás, sztrájk, hó vagy erős napsütés miatt nem járnak a vonatok a hatvani vonalon. A hírolvasokat elérő másik "legpörgősebb" topic a rendőrségi rovat. Elsősorban motoros autóbalesetekről szóló hírekben jelent meg a város neve. Városunk továbbá gyakran tűnt fel az M0-ás fejlesztésével, a felpörgő (majd lecsengő) ingatlanpiaccal kapcsolatos cikkekben, interjúkban. Az ingatlanpiaci hírekben többnyire "jó befektetésként" tűntek fel a péceli ház vagy telek vásárlások. Ezek az elemzések elsősorban az M0-ás közelségére (vagy az elemzést író ingatlanközvetítő érdekeire) alapozták optimizmusukat.

A már idézett tanulmány azokat a cikkeket kezelte különösen nagy súllyal, amelyek valamilyen tudatos, tervezett helyi "akciókról" adtak hírt. Hiszen ezek szólnak a város által kívánt kép kialakításáról. A vonatokról, balesetekről, M0-ról szóló híradások inkább semlegesek, hiszen nem a város, vagy a városban élők saját akcióit kommunikálják, hanem csak úgy "érintőlegesen", mert mondjuk pont arra megy a vonat, megjelennek az országos hírekben.

Elvétve megjelent például a Szemere iskola átadása, az utca elnevezése Lázár Ervinről, de tényleg csak véletlenül lehet találni ezekkel kapcsolatos híreket. A negatív hírek közül mindenképpen kiemelhető a sintértelep szerencsétlenül járt kutyáinak bemutatása az országos tv-kben, újságokban valamint a Dirty Dog klubban lejátszott "meccs". Voltak civil kezdeményezések is, például a pekingi olimpia alatt többször is beszámoltak a Robur expedíció helyzetéről. Az utóbbi hónapokban egyre többször jelent meg a Ráday Kastély, szaporódó programjaival, a felújítási elképzelésekkel.

Összességében tehát az átlagos péceli vonattal közlekedik, örül az M0-snak, mert emelkedik tőle az ingatlan értéke, de néha kutyákat vagy macskákat molesztál. A Ráday Kastélyról tudja, hogy itt van, de nem nagyon érti, hogy mire is lehetne használni. Ennél pedig biztosan színesebbek vagyunk.

Erdős Szabolcs

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Április 21., Vasárnap, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!