Hírek Helyi hírek Normál helyi Biztonsági szolgálattól a kortárs művészetig

Biztonsági szolgálattól a kortárs művészetig

Szerda este nyílt meg Zsoldos Béla képzőművész kiállítása a Pécel Galériában. A megnyitón ott volt a pecelinfo.hu is.

Zsoldos Béla asztalosként végzett, jelenleg biztonsági őrként dolgozik nem mellesleg kortárs képzőművész. Béla fiatal, közvetlen és annak ellenére, hogy a megnyitó legvégére sikerült csak odaérnem, barátságosan válaszolt a kérdéseimre.

Zsoldos Béla 1978-ban született az Alföldön, Tápiószőlősön. Rajzolással a katonaság alatt kezdett el foglalkozni ahogy ő fogalmaz, képességét önképzéssel fejlesztette. Kezdetben mélyen megmártozótt a fantasyban, alkotásai a Boris Vallejo féle világot idézték. Életében komoly fordulatot hozott a Ráday Kastély biztonsági őreként eltöltött idő. A nem túl nyüzsgő életű kastélyban a rajzolás mellett a fafaragás mesterségét is sikerült magas szinten elsajátítania. Nem múlt el úgy nap, hogy ne örökítette volna meg a Kastély valamelyik szegletét vagy kertjének részletét.

Tehetségére felfigyeltek és hamarosan a péceli székhelyű Fészer Alkotó Egyesület tagja lett. Annak ellenére, hogy nem Pécelen él, ma is aktív, visszajáró tagja a péceli képzőművész közösségnek.

A most megnyílt kiállítást a Ráday Kastély Díszterme, illetve annak freskói ihlették. A kastély legnépszerűbb termének falaira és mennyezetére mitológiai jeleneteket ábrázoló, erkölcsi üzenetet hordozó falképek kerültek. A falakon Ovidius Átváltozások című művének tizenőt könyve, tizenöt erkölcsi intelme elevenedik meg. A képeket Ráday Gedeon tanulságokat tartalmazó feliratokkal láttatta el.

A kiállításon ennek a képsorozatnak nyolc darabja tekinthető meg Zsoldos Béla faragott táblaképein. Ezen túl a kastély épületéről és a kertről készült grafikák nézhetők meg a Pécel Galériában november 18-ig. A Galéria a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Aki szeretne többet is megtudni a Fészer Alkotó Egyesületről, az október 24-én, délután három órakor látogatossan el a Szemere Művelődési Házba, ahol Pécel múltja és jelene címmel nyílik kiállítás. (Bővebben a Fészer kiállításáról.)

Zsoldos Béla honlapja

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Április 21., Vasárnap, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!